fbpx

Tesla memasuki Malaysia secara Rasmi

Pembuat kenderaan elektrik (EV) Tesla akan memasuki Malaysia secara rasmi seperti yang diumumkan oleh Tengku Zafrul, Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI). Tesla akan menubuhkan ibu pejabat, pengalaman (bilik pameran) dan pusat perkhidmatan di sini, bersama-sama dengan menubuhkan rangkaian Supercharger pengecasan pantas mereka.

Tesla telah menerima kelulusan dari MITI untuk mengimport kenderaan elektriknya ke Malaysia. Ini telah didedahkan oleh menterinya, Tengku Zafrul di akaun Twitternya. Zafrul menunjukkan bahawa kemasukan Tesla ke Malaysia dilakukan melalui program yang ditubuhkan oleh kementerian yang dipanggil BEV Global Leaders. Inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan permintaan BEV di Malaysia dan menteri itu menunjukkan bahawa Tesla adalah pemohon pertama program tersebut.

Selain EVs, syarikat itu juga akan menubuhkan pejabat di sini bersama bilik pameran dan pusat perkhidmatan. Secara semula jadi, Tesla juga akan menubuhkan rangkaian Supercharger di Malaysia yang akan memberi manfaat bukan sahaja kepada pemilik Tesla tempatan tetapi juga kepada mereka di Thailand dan Singapura kerana ini membolehkan mereka bergerak dengan lancar antara ketiga-tiga negara.

Tesla beroperasi pada model penjualan langsung-ke-pengguna tanpa melibatkan peniaga. Pusat Pengalaman Tesla hanyalah tempat di mana anda dapat mempelajari lebih lanjut tentang Tesla tetapi anda harus membuat tempahan secara dalam talian dan mengambil penghantaran kereta anda apabila stok anda telah diperuntukkan. Oleh kerana Tesla tidak bekerjasama dengan mana-mana rakan kongsi pemegang saham di mana-mana negara yang ia operasikan, beberapa konsesi boleh dibuat dengan keperluan tertentu seperti AP francais yang boleh diberikan sebagai sebahagian daripada inisiatif BEV Global Leaders.

Pada Oktober 2022, Tesla mengemukakan notifikasi untuk mengubah sifat perniagaan anak syarikatnya di Malaysia dari operasi perkhidmatan berkongsi kepada penjualan automotif runcit dan perkhidmatan. Dalam pengumuman hari ini, Zafrul tidak menyebut bila tepatnya Tesla akan melancarkan EV pertamanya di Malaysia tetapi ini adalah salah satu kemaskini yang penting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *