fbpx

Lotus Eletre – “Kurangkan, kemudian tambah ringan?”

Rakyat Malaysia amat menggemari jenama Lotus. Bukan kerana kita mampu membeli kereta sukan ringan, tetapi kebanyakan kita mempunyai kereta dengan lencana yang bertulis, “Lotus Ride & Handling” :D.

Definitely distinct front facia.

Lotus baru sahaja mengumumkan SUV terbaharu mereka, sesuatu yang tidak dijangka oleh sesiapa pun daripada sebuah syarikat kereta yang dahulunya hanya membuat kereta sukan kecil berfokus trek. Ini kerana, dengan syarikat induk Lotus, Proton diambil alih oleh Geely, hala tuju baharu Lotus bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Kena buat duit bro!

Lotus Eletre disebut-sebut sebagai “Hyper-SUV Elektrik Pertama di Dunia“, dan kami cenderung bersetuju. Dengan output kuasa lebih daripada 600hp yang memacu pacuan semua roda (konfigurasi motor berkembar) dan jarak pemanduan sejauh 373 batu (~600 km, kitaran WLTP), ia pasti menjadikan Eletre sebagai SUV yang berkebolehan. Ia juga menyertai kelab 2 saat (0-100 km/j di bawah 3 saat).

Dengan pengecas DC 350kW, ia akan meningkatkan bateri “lebih 100kW’ dalam masa 20 minit sahaja. Ini memberikan Eletre jarak 400 km. Angka-angka ini mungkin berbeza disebabkan infrastruktur pengecasan yang sedia ada. Terdapat juga pengecas 22kW untuk pengecasan AC

Prestasi & Kuasa

Kuasa(hp)from 600
Batteri (kWh)100+
Kelajuan tertinggi (km/h / mph)c. 260 / 161
0-100km/h (secs)< 3.0
Julat maksima WLTP (km / batu)c. 600 / 373
Dimensi(mm) 
Panjang5,103
Lebar dengan “Electric Reverse Mirror Displays”2,135
Lebar dengan cermin pandang belakang2,231
Tinggi1,630
Jarak roda3,019
All the vents are functional and very Evijia-esque

Kosong macam Lotus Elise ke?

Jika anda berfikir, adakah ia kekurangan teknologi seperti abang-abangnya? Tidak. Lotus berkata Eletre mengambil hati dan jiwa kereta sukan Lotus terbaru (Emira) dan kereta hypercar mereka (Evijia) dan menggunakannya sebagai tafsiran untuk Eletre. Jika itu tidak bermakna kepada anda, berikut adalah sesuatu yang akan. Motor elektrik Eletre menyepadukan pengawal dan pengurang untuk menjadikan unit lebih kecil dan ringan. Gandar belakang lima pautan, suspensi udara dan peredam suai semuanya datang sebagai standard juga. Dengan pusat graviti rendah dan peletakan bateri yang rendah, Eletre jelas sekali sebuah “Lotus”. Pilihan termasuk ketinggian tunggangan aktif, penstabilan roll aktif stereng gandar nyata dan vektor tork melalui brek.

Carwow mempamerkan Eletre dalam bentuk penuhnya di sini. Ah, bertuahnya mereka!. Di luar, Eletre kelihatan seperti Urus tetapi dengan profil yang lebih rendah. Jangan silap, ia adalah SUV bersaiz penuh seperti Tesla Model X. Dari segi reka bentuk, kereta itu unik dan bukan Lotus seperti dahulu. Tetapi seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia diilhamkan oleh Emira dan Evijia. Akibatnya, seperti kebanyakan kereta elektrik mewah, Eletre hadir dengan pelbagai keupayaan memandu sendiri dan autonomi.

The interior is minimalist.

Bahagian dalaman minimalis terdiri daripada skrin OLED 15.1 inci yang besar. Nampaknya, ia juga menarik balik apabila tidak digunakan. Eletre akan memasuki pengeluaran tahun ini di Wuhan, China dengan penghantaran dijangka tahun depan di pasaran tertentu.

Apakah pendapat anda tentang Lotus Eletre? Adakah legasi Colin Chapman untuk memudahkan perkara mati dengan SUV ini? Kami sedih melihatnya pergi. Walau bagaimanapun, Lotus memerlukan perubahan, dan Jika ini adalah perubahan yang kami dapat, kami pasti teruja untuk melihat apa yang Lotus sediakan untuk kami dalam masa terdekat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *